صفحه اصلي انجمن سايتثبت نامآرشيو نقشه سايتطراح قالب تماس با ما
تبلیغات
عضويت سريع
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد
آمار سايت

رمز عبور را فراموش کردم ؟
آمار مطالب
کل مطالب : 282
کل نظرات : 0
اعضاي سايت : 0

وضيعت آنلاين
افراد آنلاين : 1 نفر

آمار بازديد
بازديد امروز : 98 نفر
بارديد ديروز : 21 نفر
ای پی های امروز: 17 نفر
ای پی های ديروز : 10 نفر
بازديد هفته : 240 نفر
بازديد ماه : 1,294 نفر
بازديد سال : 12,411 نفر
بازديد کلي : 44,593 نفر
پيوندهاي روزانه
امکانات
تبلیغات
موضوع : دعاوی حقوقی ,دعاوی کیفری ,

به گفته وکیل پایه یک پس از بررسی های فراوان و به سبب ضرورت در رابطه با بعضی از مواد این قانون از مقام رهبری مجوز دریافت شد و در آخر در سال 1369 با اصلاحاتی در برخی از این مواد ، قانون کار به تصویب نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید. بر طبق گفته های وکیل پایه یک این قانون دارای 203 ماده  قانونی و 21 تبصره می باشد که بعد از تصویب در روز 9 دی ماه سال 1369 و به منظور اجرای قوانین وضع شده در قانون کار ، نامه ای در این رابطه از طرف مجمع تشخیص مصلحت نظام به خدمت ریاست جمهور وقت ابلاغ گردید تا ایشان با امضاء و تایید خویش این قانون را اجرایی نمایند.

 پس از مطالعه ی فصل اول قانون کار که در همین مقاله جای داده شده است ، می توانید برای مطالعه ی فصل دوم قانون کار به سایت مرجع آسایش گستران مراجعه نمایید . سپس با جستجوی کلمات فصل دوم قانون کار به مقاله ی مربوط با آن موضوع دست یابید .

وکیل دادگستری و تشریح مواد مهم قانون کار

در این قسمت می خواهیم تا از زبان وکیل دادگستری به تشریح مواد قانونی ذکر شده در فصل اول قانون کار بپردازیم و این مواد را برای شما عزیزان بیان کنیم.

مورد اول

به بیان وکیل دادگستری و با استناد به ماده 1 قانون کار تمام ‌کارفرمایان ، کارگران و فعالان در حوزه های مختلف مانند تولیدی ها ، موسسات خدماتی ، کشاورزی و سازمان ها و کارخانه های صنعتی می بایست از مواد ذکر شده در قانون کار تبعیت کنند.

مورد دوم

بر اساس ماده 2 ذکر شده در قانون کار که کارگر تعریف مشخصی دارد و بر طبق آن ، به اشخاصی که با هرعنوانی در برابر کاری که برای کارفرما انجام می دهد حق الزحمه ، حقوق، دستمزد، سهم و یا دیگر چیزها را دریافت می نماید ، کارگر تلقی می شود.

وکیل پایه یک خانواده و بررسی قانون کار

مورد سوم

بر طبق گفته های وکیل دادگستری و با استناد به ماده 3 قانون کار ، در رابطه با کارفرما تعریف خاصی بیان گردیده است که بر طبق آن کارفرما اشخاصی حقیقی و یا حقوقی می باشند که کارگر بنا بر درخواست و حساب او به ازای دریافت مبلغی به عنوان دستمزد کار می کند.

بر حسب این قانون کلیه افرادی که در سمت هایی همچون مدیر  یا مسئول در کارگاه‌‌ ها مشغول هستند ، نماینده کارفرما تلقی خواهند شد. بر همین اساس در صورت ارائه دادن هر گونه تعهدی از سوی نمایندگان کارفرما به کارگران ، کارفرما می بایست پاسخگو باشد و مسئولیت تعهدات مطرح شده بر عهده کارفرما خواهد بود.

 

مورد چهارم

به گفته وکیل دادگستری در ماده 4 قانون کار به تعریف کارگاه می رسیم. بر اساس این ماده قانون کار ، کارگاه به محلی اتلاق می‌شود که کارگران بنا به خواست کارفرما و یا نماینده وی در آن محل مشغول به کار هستند.  همچنین تمامی موسسات معدنی ، صنعتی ، کشاورزی ، ساختمانی ، ترابری و موسساتی از این قبیل در این تعریف قرار می گیرند و این ماده شامل حال آنان می باشد.

در نظر داشته باشید که کلیه امکانات و تاسیساتی که بسته به میزان کار موجود در کارگاه قرار دارند ، جزئی از کارگاه به حساب محسوب می شوند. بر همین اساس نمازخانه ، سلف ، شیرخوارگاه ، مهد ، ورزشگاه و تمامی اماکنی از این قبیل جزئی از کارگاه به شمار می روند و به کارگاه تعلق خواهند داشت.

مورد پنجم

بر اساس بیانات وکیل دادگستری و با استناد به ماده 5 ذکر شده در قانون کار که تمامی ‌کارگران ، کارفرمایان ، کارآموزان ، نمایندگان کارفرما و کارگاه ‌‌ها شامل مواد قانونی بیان شده در قانون کار می شوند و بر همین اساس ملزم هستند تا از این قانون پیروی کنند.

مورد ششم

بر اساس بند 4 اصل  43، بند 6 اصل 2 و اصول  19، 20 و 28 قانون اساسی کشور جمهوری اسلامی ایران ، در صورت بهره کشی از دیگری و اجبار کردن شخصی به کاری که علاقه ای ندارد تا آن کار را انجام دهد ممنوع و خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. بر همین اساس کلیه ایرانیان از هر قوم و طایفه ای و با هر رنگ پوستی و نژادی و با هر زبان و لحجه ای دارای حقوقی یکسان می باشند.

قانون برای زنان و مردان نیز حق و حقوقی برابر در نظر گرفته است . به طور کلی هر فردی این اجازه را دارد در شغلی که به آن علاقه دارد مشغول به کار شود و هیچ فرد اعم از حقیقی و یا حقوقی نمی تواند این قانون را زیر پای گذارد.  توجه داشته باشید که اگر شغلی در نقطه مقابل اسلام و قوانین شرع ، مصالح عمومی ‌و حقوق دیگران قرار گرفته باشد شامل این قانون نمی شود.

در مجموعه ی حقوقی آسایش گستران ما برای راحتی و سهولت کار شما عزیزان ، مشاوره ی رایگان حضوری را تعبیه کرده ایم برای دریافت یک نوبت مشاوره ی حضوری رایگان با ما شماره های زیر تماس حاصل فرمایید .

شماره تماس:

  88401560 – 88403166 – 88403987- 021

09124970000  –  09124920000

ایمیل:vekalat8@gmail.com

دفتر مرکزی گروه وکلای آسایش گستران واقع در تهران

 

برچسب ها: وکیل پایه یک انلاین ,وکیل پایه یک حقوقی ,وکیل پایه یک کیفری ,وکیل کیفری تهران ,وکیل حقوقی تهران ,
زمان ارسال:جمعه 29 فروردین 1399 نویسنده:وکیل بازديد:45
مطالب مرتبط
ارسال نظر براي اين مطلب
اين نظر توسط سینما در ماشین با ایرانتیک در تاريخ 1399/03/13 و 0:06 دقيقه ارسال شده است

سینما در ماشین
https://www.irantic.com/car-cinema
من بابت سایت خوبتون ممنون هستم. ایرانتیک جدیدا ویژگی جدیدی آورده که توسط آن میتونیم با ماشین بریم داخل سینما و فیلم سینمایی رو از داخل ماشین ببینیم. اینجوری هم راحت تریم هم بهداشتیه هم خوراکی میتونیم سینما ببریم با خودمون.سینما ماشین بهترین کاری که کرده اینه که صدای سینما هم دست خودمون هست و میتونیم از رادیو ماشین صدای سینما رو پلی کنیم.
شهرهای تهران و کرج و قم و شیراز و مشهد و اصفهان و احتمالا تبریز هم سینما ماشین رو دارن میارن. کلا خیلی حال میده این سینما در ماشین .
پیشنهاد میکنم ی بار امتحانش کنید...
سایت ایران تیک یک سایت هست که با ادرس irantic.com در دسترس هست و بلیت سینما و بلیط کنسرت و بلیط تئاتر رو میتونید ازش تهیه کنید. قیمت بلیط ها با تخفیف ویژه هستند.


کد امنیتی رفرش

طراحی و کدنویسی قالب از : ابزار وبنیرو گرفته از : رزبلاگ

درباره سايت

گروه وكلای آسايش گستران با در اختيار داشتن كادری گسترده از وكلای پايه يك و قضات بازنشسته و اساتيد دانشگاهی در سراسر ايران و كشورهای زيادی مي توانند تامين كننده آسايش حقوقی شما هموطنان ارجمند باشند .
دسته بندی
دعاوی حقوقی
دعاوی کیفری
دعاوی خانواده
جست و جو

نویسندگان وبلاگ
آرشیو